BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ – Ямбол и СДС- Ямбол – да си спомним на 19 февруари и за жертвите на Народния съд, и за кмета Стоян Митев

Ямбол, 19.02.2021 г.

Две тъжни и мрачни събития от нашата история и минало отбелязваме на 19 февруари в Ямбол.  148 години от обесването на един от най-светите ни герои – Васил Левски. По трагично стечение на обстоятелствата в Ямбол и областта датата 19 февруари е свързана и с още едно трагично събитие – На 19 февруари 1945 година, първи състав на Ямболския народен съд осъжда на смърт и са разстреляни 72-ма видни общественици, граждани от Ямбол, Елхово и региона, между тях и кмета Стоян Митев.

Представители на ГЕРБ и СДС от Ямбол и областта организираха възпоменание в една от най-старите ямболски църкви-  храма „Св. Георги“. На възпоменанието отслужено от отец Стоян присъстваха Александър Стойков, Мария Славова, Нели Кадиева, Волен Дичев, Галин Костов, Димитър Иванов от ръководството на ГЕРБ, общински съветници, представители на СДС, граждани…

„И до днес не е ясно къде точно са разстреляни на 19 февруари 1945 година тези ямболци и няма място в Ямбол, където да бъдат положени цветя и почетена паметта на жертвите на комунистическия режим. Ние сме тези, които трябва да направим необходимото да не се забравят фактите и историческите личности. Да ги извадим от забвението“, каза д-р Стефан Бакърджиев.

„Длъжници сме към паметта на тези хора и на съвременниците си, особено много сме длъжници към паметта на кмета Стоян Митев. Ямбол се превръща в град при Стоян Митев, а и до днес не сме го почели както заслужава. Управлявал най-дълго Ямбол, с най-големи заслуги и оставени материални и духовни следи след себе си.“, каза Георги Миланов, общински съветник от ПП ГЕРБ Ямбол.

Стоян Митев е най-дълго управлявалият кмет на Ямбол – в продължение на 18 години. Избиран е в три мандата: 1918–1919г., 1923 – 1934, 1937–1944г. Юрист, ерудит. Най-демократичният и тачен ямболски градоначалник. По време на неговото кметуване са построени новата поща, градските хали, читалище „Съгласие”, каргонския пазар, три училища, новата сграда на общината, минералната баня, съдебната палата… Изградил първия градски водопровод, градската електрическа мрежа…

„Днешното възпоменание и дата ни дава повод да кажем, че не трябва да забравяме, че в „името на народа“, тогавашната комунистическа власт е извършила много зверства и едно от най-големите е унищожаването на елита на обществото, на можещите, на инакомислещите, на градилите“, смята Станчо Стоименов от СДС.

Днешният ден и възпоменание ни дават повод да кажем, като представители на демократични партии и организации, че трябва да го помним случилото се, за да не допуснем като общество днес, грешките на миналото.

Поклон!

Пресцентър на ГЕРБ-Ямбол

 

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!