BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Архивите говорят

Ямболската болница е дело на руско-българската дружба. Инициативата за създаването й е на руснаците, а след напускането им тя става поделение на клона на Благотворителното дружество „ Св. Пантелеймон“ в гр. Ямбол.

В края на войната и през периода на Временното руско управление у нас, в гр. Ямбол се намира втората евакуационна комисия с председател Началник на етапния отдел               полковник Адамецки.

В гр. Ямбол се намира и втория склад – филиал на санитарната мисия на Руското дружество на Червен кръст, завеждан от С.А.Чаликов. Складът е добре снабден с всичко необходимо за разкриване на болнични заведения, етапни и евакуационни пунктове за подпомагане на войници и офицери по етапите на евакуацията и др. Материалите са в количества, че могат да задоволят нуждите не само на руските военнослужещи, но и за разкриващите се в Източна Румелия граждански болници за период от 5 – 6 години.

Градската болница в гр. Ямбол се създава със средства, събрани от ямболски граждани и от Руското дружество Червен кръст. От своя страна складът, филиал на Червен кръст в Ямбол отпуска необходимия инвентар, медикаменти, превързочни материали, инструменти и др.

Откриването на болницата е на 11 март 1879 година, като болницата разполага с 30 бр. легла.

За първоначалната дейност на болницата проф. д-р Н.Запрянов пише:

„…Освен санитарната помощ, в болницата се е извършвала и амбулаторна дейност. Ежедневно тук се обслужвали  средно около 20 души, приходящи болни. Болните жени понякога се приемали с малките си деца, на които са обезпечавали храна и подслон…“

Но за съжаление, средствата с които разполага местното ръководство, не могат да покрият напълно разходите на болницата и тя е застрашена от закриване. Това принуждава полковник Адамецки да се обърне с апел към завеждащ дейността на Руското дружество Червен кръст в  България, за да осигурят средства за болницата и да се обезпечи съществуването й за вечни времена.

През 1879г. преди санитарната мисия на Руското дружество Червен кръст да напусне нашата страна, в помощ на болницата в гр. Ямбол е оставена на работа старша милосърдна сестра Серафима Рулицка. Сестрата остава 1 година в гр.Ямбол, като през това време подготвя ямболски девойки и млади жени, които да я заместят след нейното заминаване.

При така създаденото положение, единственото разрешение за по – нататъшното съществуване на болницата е, да се търси подкрепата на Благотворително дружество „Св. Пантелеймон“. След напускането на руската администрация, за един период до 1888г., издръжката и управлението на болницата се поема от клона на Благотворителното дружество „Св. Пантелеймон“, чието име носи и болницата.

Ямболското гражданство създава областен клон на Благотворително дружество на „Св. Пантелеймон“. Временното руско управление и представителите на Руското дружество Червен кръст предават болницата на вече съществуващия клон на Благотворително дружество на „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Може да се счита, че клонът е основан в периода април – май 1879г., членове на ръководството са околийския началник Г. Бойчев и градският лекар д-р Илия Г. Куртев, главен лекар на болница „Св. Пантелеймон“.

 

Областен Секретариат на БЧК – Ямбол

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!