BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Амбициозен бюджет от 7,5 милиона лева прие Общинският съвет в Болярово

Болярово, 12.02.2020 г.

Амбициозен бюджет за 2020 г. от 7,5 млн. лева прие днес на своето заседание Общинският съвет в Болярово. Той е с 1,5 млн. лева повече от миналата година. Своята подкрепа дадоха всички съветници -и от БСП, и от ГЕРБ. При 4 хиляди население може би именно в община Болярово се пада най-голям финансов дял на човек в Ямболска област, отбеляза общинският кмет Христо Христов. Той определи бюджетът като „амбициозен, конкретен и реален, предстои много работа“.

Амбициозни са и местните приходи, които трябва да бъдат събрани, предимно от общинската собственост – от общинските гори, пасища, от нивите и ливадите, които се дават под наем. Нов момент е, че са събрани доста стари вземания – до сега са постъпили 160 хил. лв., 60 хил. лв. остават да се събират през тази година. Преходният остатък при местните приходи от миналата година също е добър.

Амбициозна е и капиталовата програма, която възлиза на около 1 400 000 лева. В нея е предвидена възможност почти всички населени места в общината да получат някакво финансиране. Разчетите показват, че 60-65 процента от средствата отиват за селата и около 35 процента – за град Болярово.

Най-голям дял в бюджета заемат социалните дейности – около 30 процента, 22 процента от средствата са за образование. „Нормално е да е така, защото имаме изключително много социални услуги на територията на общината, много социални заведения“, отбеляза кметът Христо Христов.

Бюджетът за училище „Д-р Петър Берон“ в Болярово е 682 хил. лв., за школото в Стефан Караджово – 311 хил. лв. Притесненията идват от намаляването на броя ученици в Болярово, те са с около двайсетина по-малко от миналата година. Това прави още по-важна тема преструктурирането и контролът от страна на училището, за да приключи нормално учебната година.

През настоящата година община Болярово ще изпълнява не малко проекти, финансирани с европейски средства. Сред тях е за реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа в общинския център и 6 населени места в размер на 1 300 000 лв. – за него има избран изпълнител; закриване и рекултивация на съществуващото сметище в град Болярово – 660 хил. лв.; проектите във Местната инициативна група – 600 хил. лв., очаква се подписване на договорите с ДФ „Земеделие“; изграждане на спортно игрище за около 100 хил. лв. – за него също има избран изпълнител и строежът ще започне в края на март- началото на април. Очаква се тази година да стартира и проектът за водопровода на Стефан Караджово, засега информацията за това е неофициална, с него бъде решен значим проблем за жителите на най-голямото в общината селото.

Източник: delnik.net

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!